ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥΠΟΛΗ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΠΑΤΗΣΙΩΝ

 

Στο EMΠ και συγκεκριμένα στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου έχουν υλοποιηθεί έργα υποδομής υψηλών προδιαγραφών: σύγχρονα κτηριακά συγκροτήματα με εξοπλισμένες αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια, βιβλιοθήκες, διοικητικές υπηρεσίες, χώροι που απευθύνονται στη φοιτητική μέριμνα, μέσα σε ένα εξαιρετικό περιβάλλον έκτασης 900.000 m2, διαμορφωμένο πλήρως ως ένα οργανωμένο πάρκο με περιποιημένο πράσινο, ποδηλατόδρομο κ.λπ. Οι κτηριακές υποδομές στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου και στο Συγκρότημα της οδού Πατησίων αντιστοιχούν σε διδακτήρια εμβαδού 26.000 m2, εργαστηριακούς χώρους 63.250 m2, βιβλιοθήκες 11.000 m2, γραφεία 21.000 m2. 

 

 

Tο Πολυτεχνείο κατέχει μια διεθνώς διακεκριμένη θέση στον τομέα της Bιβλιοθήκης, οι δυνατότητες της οποίας πολλαπλασιάστηκαν από τον Aπρίλιο του 2000 με τη λειτουργία της στο νέο επταώροφο κτήριο ειδικών προδιαγραφών επιφάνειας 7.000m2. Στο κτήριο αυτό στεγάζονται οι υπηρεσίες της Βιβλιοθήκης και οι συλλογές βιβλίων και περιοδικών. Παράλληλα λειτουργεί Παράρτημα της Βιβλιοθήκης στο Συγκρότημα Πατησίων με θέματα Αρχιτεκτονικής. 

Το Ε.Μ.Π. πρωτοπορεί στον ελληνικό αλλά και στον ευρύτερο μεσογειακό χώρο και στον τομέα αιχμής των δικτύων τηλεματικής: Όλες οι λειτουργίες και οι προηγμένες δυνατότητες της κοινωνίας της πληροφορίας είναι διαθέσιμες και χρησιμοποιούνται με εντατικούς ρυθμούς από όλα τα μέλη της πολυτεχνειακής κοινότητας μέσω ενοποιημένου εσωτερικού τηλεπικοινωνιακού δικτύου και ευρύτατων υπηρεσιών δικτύου δεδομένων. Για την εξυπηρέτηση των εκπαιδευτικών, ερευνητικών και αναπτυξιακών αναγκών της Πολυτεχνειακής Kοινότητας λειτουργούν ένα ισχυρό Kέντρο H/Y εξοπλισμένο με προηγμένης τεχνολογίας υπολογιστικά συστήματα, ένα κεντρικό εργαστήριο προσωπικών υπολογιστών και άλλα εννέα ειδικά εργαστήρια προσωπικών υπολογιστών για τους φοιτητές των αντίστοιχων εννέα Σχολών του Iδρύματος.

 

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΛΑΥΡΙΟΥ

 

Το Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου (Τ.Π.Π.Λ.), είναι ένας οργανισμός επιστημονικής έρευνας, εκπαιδεύσεως, επιχειρηματικής δραστηριότητος και πολιτισμού. Ιδρύθηκε στη θέση της παλαιάς Γαλλικής Εταιρείας Λαυρίου (Compagnie Francaise des Mines du Laurium) το 1992, με πρωτοβουλία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Tο Τ.Π.Π.Λ. στοχεύει στη σύνδεση της επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας που πραγματοποιείται στο ΕΜΠ με τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του επιχειρηματικού κόσμου στην πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων σχετικών με την προβολή της ιστορίας και του πολιτισμού της ευρύτερης περιοχής της Λαυρεωτικής και στην ανάδειξη της ιστορίας των δραστηριοτήτων που στο παρελθόν είχαν αναπτυχθεί στις διατηρητέες εγκαταστάσεις του. Ο χώρος του Τ.Π.Π.Λ. αποτελεί μοναδικό μνημείο βιομηχανικής αρχαιολογίας και αρχιτεκτονικής και σε αυτόν διατίθενται μια σειρά εγκαταστάσεων για την στέγαση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων αιχμής.

Οι υπηρεσίες που παρέχονται από το Τ.Π.Π.Λ. αλλά και οι ανακαινισμένες εγκαταστάσεις, συνεχίζουν να στηρίζουν την έρευνα, την εκπαίδευση και την τεχνολογία. Σήμερα, το Τ.Π.Π.Λ. αποτελεί ουσιαστικά το μοναδικό Τεχνολογικό Πάρκο στην περιοχή της Αττικής που εξειδικεύεται σε τομείς – κλειδιά της σύγχρονης εφαρμοσμένης τεχνολογίας, όπως είναι η πληροφορική, η ηλεκτρονική τεχνολογία, οι τηλεπικοινωνίες, η ρομποτική, η τεχνολογία laser, η περιβαλλοντική τεχνολογία, η εξοικονόμηση ενέργειας, η ναυπηγική, η θαλάσσια τεχνολογία, κ.α.

 

ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

 

Το Μετσόβιο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας (ΜΕ.Κ.Δ.Ε.) του Ε.Μ.Π. για την προστασία και ανάπτυξη του ορεινού περιβάλλοντος και των τοπικών ευρωπαϊκών πολιτισμών, ιδρύθηκε το 1993 από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σκοπός του ΜΕ.Κ.Δ.Ε. είναι η ανάπτυξη στενής συνεργασίας του με τους τοπικούς φορείς παιδείας, έρευνας και πολιτισμικής ανάπτυξης της Ηπείρου και ειδικότερα με το Δήμο Μετσόβου, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Μετσοβιτών Αθηνών και το Ίδρυμα Εγνατία Ηπείρου, με απώτερο στόχο την πραγματοποίηση ουσιαστικής σύνδεσης του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου με την γενέτειρα των Ιδρυτών του, το Μέτσοβο και την αποτελεσματική συμβολή του στην ολοκληρωμένη ανάπτυξή του. 

Η αποστολή του ΜΕ.Κ.Δ.Ε. του Ε.Μ.Π. συμπεριλαμβάνει ενδεικτικά και όχι περιοριστικά τη διεξαγωγή ερευνών, μελετών και σεμιναρίων σχετικών με το ευρύτερο αντικείμενο του ΜΕ.Κ.Δ.Ε. του Ε.Μ.Π. και συγκεκριμένα με στόχο τη συμβολή στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη και προστασία του ορεινού περιβάλλοντος και των τοπικών ευρωπαϊκών πολιτισμών, αλλά και στην παροχή συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Δικτύου υπό την αιγίδα του Κέντρου με φορείς αναλόγων δραστηριοτήτων ή τη συμμετοχή σε ήδη υπάρχοντα Δίκτυα με απώτερο σκοπό την αξιοποίησή του από τους πανεπιστημιακούς, πολιτιστικούς, ερευνητικούς και παραγωγικούς φορείς, ώστε το Μέτσοβο να γίνει Ευρωπαϊκό Κέντρο αποκεντρωμένης διεπιστημονικής, εκπαιδευτικής, ερευνητικής, τεχνολογικής και πολιτισμικής δραστηριότητας του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου.

 

Στο σύνδεσμο που ακολουθεί υπάρχει εικονική περιήγηση στους χώρους τους Ιδρύματος:

Εγκαταστάσεις Ε.Μ.Π.


Back to top