Ο ΠΑΝΑΓΙΟΣ ΤΑΦΟΣ - Το μνημείο και το έργο αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου

 

Σας καλούμε στην έκθεση προηγμένης τεχνολογίας για να συνομιλήσετε με το εμβληματικότερο Μνημείο του Χριστιανισμού και όχι μόνο, τον Πανάγιο Τάφο στο Ναό της Αναστάσεως στην Ιερουσαλήμ, για να μοιραστούμε μαζί σας τη μεγάλη πρόκληση και τη συγκλονιστική εμπειρία που ζήσαμε όταν κληθήκαμε το Μάρτιο του 2015 από τον Θεόφιλο τον Γ’, Πατριάρχη Ιεροσολύμων, να διαγνώσουμε τα κρίσιμα προβλήματα παραμόρφωσης του Ιερού Κουβουκλίου και ακολούθως στις 22 Μαρτίου 2016 από τους τρεις προκαθήμενους των χριστιανικών κοινοτήτων, τους Κουστωδούς του Παναγίου Τάφου, να πραγματοποιήσουμε το έργο αποκατάστασης του.

 

Η Διεπιστημονική Ομάδα ΕΜΠ για την «Προστασία Μνημείων» που είχε την επιστημονική ευθύνη του έργου αποκατάστασης (η οποία απαρτίζεται από τους Ομ. Καθ. Εμμ. Κορρέ, Καθ. Α. Γεωργόπουλο,  Καθ. K. Σπυράκο και Επικ. Καθ. Χ. Μουζάκη, με επικεφαλής την Καθ. Α. Μοροπούλου) μαζί με 70 Έλληνες επιστήμονες, αναστηλωτές, συντηρητές, τεχνίτες διαφόρων ειδικοτήτων, δουλέψαμε μέρα και νύχτα ώστε σε λιγότερο από 9 μήνες να παραδοθεί το Ιερό Κουβούκλιο στις τρεις χριστιανικές κοινότητες, αλλά και σε ολόκληρη την Οικουμένη. Μαζί με 70 Έλληνες επιστήμονες, αναστηλωτές, συντηρητές, τεχνίτες διαφόρων ειδικοτήτων, δουλέψαμε μέρα και νύχτα ώστε σε λιγότερο από 9 μήνες να παραδοθεί το Ιερό Κουβούκλιο στις τρεις χριστιανικές κοινότητες, αλλά και σε ολόκληρη την Οικουμένη. Το αδύνατο έγινε εφικτό, χάρη στη γενναιόδωρη ευεργεσία της Mica Ertegun μέσω του Παγκόσμιου Ταμείου Μνημείων, στην αερογέφυρα που έστησε η Aegean ανάμεσα στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και τον Πανάγιο Τάφο, αλλά και στους μικρούς και μεγάλους χορηγούς από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

 

Το National Geographic, με βάση το μνημείο και το έργο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, άνοιξε στις 15 Νοεμβρίου της πόρτες του Μουσείου του στην Ουάσινγκτον στην πρώτη εικονική έκθεση με μεγάλη απήχηση παγκόσμια. Σήμερα οι Έλληνες, αλλά και όσοι επισκέπτονται τη χώρα μας, θα παρακολουθήσουν το ταξίδι του Ναού της Αναστάσεως, του Ιερού Κουβουκλίου και του Παναγίου Τάφου στο διάβα των αιώνων, αλλά και την εξέλιξη του έργου.

 

Το έργο τελείωσε. Η έκθεση είναι γεγονός. Όμως το ταξίδι του Παναγίου Τάφου στο χρόνο συνεχίζεται. Ο Πανάγιος Τάφος είναι ζωντανός για όλη την ανθρωπότητα. Όταν μετά από πέντε αιώνες, στις 26 Οκτωβρίου 2016, ανοίξαμε τον Πανάγιο Τάφο και το National Geographic έδωσε την εικόνα και την είδηση σε όλο τον κόσμο, περισσότεροι από δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι γονάτισαν νοερά μαζί μας μπροστά του.

 

«Αι γεννεαί πάσαι» κρατούν τα μηνύματα του Μαρτυρίου και της Αναστάσεως στην ψυχή τους και τα αναβαπτίζουν στην πορεία, στη βάσανο και στην ελπίδα της ανθρωπότητας. Ελπίζουμε να απολαύσετε μέσα από την έκθεση τη συμμετοχή σας σε μια μεγάλη και ζωντανή εμπειρία.

 

Η έκθεση, όπως και το έργο υπήρξαν υποθέσεις συλλογικές. Είμαστε ευγνώμονες σε όλους τους δημιουργούς και συντελεστές της έκθεσης, στη Διεπιστημονική Ομάδα και στον Πρύτανη του ΕΜΠ, στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα που στάθηκε δίπλα μας σε δύσκολες ώρες του έργου και της διοργάνωσης της έκθεσης, στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων για τη θερμή υποστήριξη της Βουλής, στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για τη συνεργασία στη διοργάνωση της έκθεσης, καθώς και στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης. Προτεραίως όμως στην Α.Ε. Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κο Προκόπιο Παυλόπουλο, που με την αιγίδα του σφραγίζει το ελληνικό διαβατήριο της έκθεσης. Στους προκαθήμενους των τριών χριστιανικών κοινοτήτων στην Ιερουσαλήμ (το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, την Κουστωδία του Τάγματος των Φραγκισκανών στην Αγία Γη, το Πατριαρχείο των Αρμενίων της Ιερουσαλήμ) που μας έκαναν τη μεγάλη τιμή να μας αναθέσουν το έργο. Στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερώνυμο Β’ για την ευλογία του. Σε όλους τους ανθρώπους του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου που θα εργαστούν για περισσότερο από 8 μήνες δίπλα σας, καθώς και στους χορηγούς που στηρίζουν την έκθεση. Κυρίως όμως είμαστε ευγνώμονες σε εσάς που θα δώσετε τη δική σας πνοή, το δικό σας «άγγιγμα» σε ό,τι δείτε.

 

Για την Διεπιστημονική Ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου που επιμελήθηκε την Έκθεση

 

Τώνια Μοροπούλου

Καθηγήτρια Ε.Μ.Π. - Επικεφαλής της Διεπιστημονικής Ομάδας, επιστημονικά υπεύθυνης για την αποκατάσταση του Ιερού ΚουβουκλίουBack to top