Συμμετοχή της Σχολής Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ στον διαγωνισμό Chem-E-Car

Η Σχολή Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ συμμετείχε στον ετήσιο διαγωνισμό Chem-E-Car Competition® που έγινε στις 13 Νοεμβρίου 2016 στο San Francisco, στα πλαίσια του ‘2016 AIChE Annual Meeting’. Έλαβε τη 16η θέση στη γενική κατάταξη μεταξύ 41 ομάδων που συμμετείχαν. Στο διαγωνισμό παρουσίασης poster, κατετάγη μεταξύ των 12 πρώτων.

 

Ο διαγωνισμός αφορά στο σχεδιασμό και κατασκευή μικρού οχήματος (πρέπει να μπορεί να συσκευαστεί σε κουτί διαστάσεων 40 cm x 30 cm x 20 cm έστω και αποσυναρμολογημένο) το οποίο πρέπει να μεταφέρει συγκεκριμένο βάρος σε συγκεκριμένη απόσταση. Το πρόσθετο βάρος (0- 500 ml νερού) και η απόσταση (15 – 30 m) ανακοινώνονται από τους διοργανωτές, 1 ώρα πριν την έναρξη του αγώνα. Νικητής είναι το όχημα που θα καταφέρει να σταματήσει όσο το δυνατό πλησιέστερα στη γραμμή του τερματισμού, είτε πριν είτε μετά.

 

Οι κανονισμοί, μεταξύ άλλων, υπαγορεύουν ότι η ενέργεια για την κίνηση του οχήματος πρέπει να προέρχεται από χημική αντίδραση και το ‘καύσιμο’ πρέπει να έχει παραχθεί από τους διαγωνιζομένους (πχ αν η πηγή είναι μια μπαταρία, αυτή δεν πρέπει να είναι εμπορική). Μια άλλη ιδιαιτερότητα είναι ότι δεν επιτρέπεται μηχανική πέδηση (όπως φρένα) αλλά ούτε μέτρηση απόστασης και χρόνου. Το χρονικό διάστημα κίνησης του οχήματος μπορεί να εκτιμηθεί έμμεσα διάμεσου του ρυθμού μιας χημικής αντίδρασης η οποία πρέπει να λαμβάνει χώρα στο όχημα.

 

Βίντεο από τον τελικό διαγωνισμό στο San Francisco, και τις δυο προσπάθειες της ομάδας μας

 

Η ομάδα της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ συμμετείχε για πρώτη φορά στο διαγωνισμό. Στην καλύτερη μεταξύ των δύο προσπαθειών της, η απόσταση που κάλυψε το chem-e-car ήταν 1.05 m μικρότερη από τη ζητούμενη απόσταση 17.1 m, που ήταν η απόσταση-στόχος του διαγωνισμού.

 

Τα μέλη της ομάδας από αριστερά προς δεξιά: άνω: Χ. Καραφουλίδου Ρέτσου, Ν. Μ. Κατρίτσης, Γ. Γιαννικόπουλος, Ε. M. Loppinet κάτω : Δ. Παπαδημητρίου

Σύμβουλοι : Α. Παπαθανασίου, Επικ. Καθηγητής,  Α. Καραντώνης, Επικ. Καθηγητής

 

Η Σχολή εκφράζει τα ΘΕΡΜΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ στην ομάδα για την επίδοσή της αλλά και τη συστηματική προετοιμασία της μέχρι τον τελικό διαγωνισμό στον οποίο η Σχολή συμμετείχε για πρώτη φορά.

 

Η συμμετοχή της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ στο διαγωνισμό παρακινήθηκε αλλά και υποστηρίχτηκε οικονομικά από την Ελληνο-Αμερικανική Κοινότητα Χημικών Μηχανικών, με πρωτοβουλία των Καθηγητών Γρ. Στεφανόπουλου, MIΤ και Χρ. Γεωργάκη, Τufts University. Η Σχολή ευχαριστεί θερμά τους χορηγούς ΕΥΔΑΠΕΛΠΕΠΟΛΥΕΚΟΔΕΗΑΣΠΙΣ (Ελληνική Βιομηχανία Χυμών).

 

Μια αναδρομή στην όλη προσπάθεια, που ξεκίνησε με τη σχετική ανακοίνωση στις 13 Μαρτίου 2016, είναι διαθέσιμη εδώ

Πολυμέσα

NTUA Chem-E-Car in the Spotlight


Back to top