"Διαχείριση Έργων Υποδομών και Κατασκευών" - Επαγγελματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στο ΕΜΠ με χρηματοδότηση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την παρουσίαση του πρώτου Επαγγελματικού Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών με τίτλο "Διαχείριση Έργων Υποδομών και Κατασκευών" του ΕΜΠ με φορέα χρηματοδότησης τον Όμιλο Εταιρειών ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

 

Το Πρόγραμμα εγκρίθηκε στη συνεδρίαση της Συγκλήτου του ΕΜΠ στις 26/1/2023 και συμμετέχουσες Σχολές είναι των Πολιτικών Μηχανικών (συντονίζουσα), Μηχανολόγων Μηχανικών και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Είναι το πρώτο στο είδος του στην Ελλάδα στο πλαίσιο του νέου θεσμικού πλαισίου για τα πανεπιστήμια, έχει σχεδιαστεί με στενή συνεργασία έμπειρων ακαδημαϊκών και επαγγελματικών στελεχών και προσβλέπει στην προσέλκυση του ενδιαφέροντος των νέων μηχανικών με προδιαγραφές υψηλής επίδοσης. Επιπλέον, φιλοδοξεί να γίνει καταλύτης και πιλότος παρόμοιων δράσεων που θα κατατείνουν στην αξιοποίηση και συγκράτηση του επιστημονικού δυναμικού σε συνδυασμό με την στελέχωση των επιχειρήσεων, υπηρετώντας την ανάπτυξη της χώρας.

 

Το ΕΜΠ ως ακαδημαϊκός φορέας και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ως φορέας χρηματοδότησης και πάροχος επαγγελματικής τεχνογνωσίας αιχμής, συμπράττουν στο πλαίσιο ενός μεταπτυχιακού προγράμματος για στοχευμένη ενίσχυση των γνώσεων διπλωματούχων μηχανικών, με έμφαση στον κατάλληλο συνδυασμό τεχνικών και διοικητικών δεξιοτήτων και τη διασύνδεσή τους με την επαγγελματική δραστηριότητα στη διαχείριση έργων υποδομών και κατασκευών. Προπομπός του Προγράμματος ήταν το Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας μεταξύ ΕΜΠ και Εθνικού Συμβουλίου Βιομηχανίας Υποδομών και Κατασκευών (ΕΣΒΥΚ).

 

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Παναγιώτης Πικραμμένος. Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής, εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό και η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κα. Νίκη Κεραμέως. Ακολούθησαν οι ομιλίες του  Πρύτανη ΕΜΠ Καθηγητή Ανδρέα Μπουντουβή (συνημμένη), του Προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Βιομηχανίας, Υποδομών και Κατασκευών (ΕΣΒΥΚ) Ομότιμου Καθηγητή  ΕΜΠ Σέργιου Λαμπρόπουλου και του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, κ. Γιώργου Περιστέρη.

 

Ο Αντιπρύτανης του ΕΜΠ καθηγητής Ευάγγελος Σαπουντζάκης παρουσίασε τη δομή, τα μαθήματα και τη λειτουργία του προγράμματος (βλ. συνημμένο), ενώ η νέα μηχανικός κ. Ευγενία Ελευθερίου, αριστούχος απόφοιτη της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ, μίλησε για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νέοι επιστήμονες του τεχνικού κόσμου και αναφέρθηκε στις ακαδημαϊκές και επαγγελματικές εμπειρίες της σε συσχέτιση με το Πρόγραμμα.

 

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την υπογραφή, από  τον κ. Α. Μπουντουβή και τον κ.  Γ. Περιστέρη, της συμφωνίας μεταξύ του ΕΜΠ και του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για το Επαγγελματικό Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών "Διαχείριση Έργων Υποδομών και Κατασκευών".

 

Στην εκδήλωση παρέστησαν οι Αντιπρυτάνεις του ΕΜΠ Καθηγητές Ιωάννης Χατζηγεωργίου και Δρόσος Γκιντίδης, ο Κοσμήτορας της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών Καθηγητής Νίκος Λαγαρός, o Πρόεδρος του ΕΠΙΣΕΥ Καθηγητής Ιωάννης Ψαρράς, ο Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης Καθηγητής Περικλής Μήτκας, ο πρώην Πρύτανης ΕΜΠ Ομότιμος Καθηγητής Ιωάννης Γκόλιας, εκπρόσωποι του ΤΕΕ, του ΕΣΒΥΚ, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Α.Ε. κ. Γιώργος Περδικάρης, μέλη του ΔΣ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και εκπρόσωποι τεχνικών επιχειρήσεων και της βιομηχανίας και καθηγητές και εκπρόσωποι των υπηρεσιών του ΕΜΠ.

 

Η εκκίνηση του Προγράμματος προγραμματίζεται για τον Οκτώβριο 2023 αφού προηγηθεί πρόσκληση υποβολής υποψηφιότητας από ενδιαφερομένους.

 

Ανδρέας Μπουντουβής
Πρύτανης ΕΜΠ

 Back to top