Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Bραβείο Europa Nostra στη διδακτορική έρευνα της Δρ. Δώρας Χατζή Ροδοπούλου, Αρχιτ. ΕΜΠ

Στις 18 Οκτωβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η τοπική εκδήλωση βράβευσης του ερευνητικού έργου “Control Shift. European Industrial Heritage Reuse in Review” με το βραβείο European Heritage Award / Europa Nostra Award, στις εγκαταστάσεις του ιστορικού Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Νέου Φαλήρου.
 
Το ερευνητικό έργο εκπονήθηκε στο πλαίσιο της διδακτορικής διατριβής της Δρ. Δώρας Χατζή Ροδοπούλου στο Πανεπιστήμιο του TUDelft σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Αντικείμενό του ήταν η διερεύνηση των δυνατοτήτων βελτίωσης της επανάχρησης βιομηχανικής κληρονομιάς σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Εξετάζοντας εις βάθος καλές πρακτικές για τη διάσωση και την επανάχρηση συγκροτημάτων βιομηχανικής κληρονομιάς στη Μεγάλη Βρετανία, την Ολλανδία, την Ισπανία και την Ελλάδα, οι οποίες είναι αναρτημένες σε σχετική διαδικτυακή βάση δεδομένων (http://reindustrialheritage.eu/), η έρευνα ανέπτυξε μια καινοτόμο προσέγγιση επανάχρησης βιομηχανικής κληρονομιάς και ένα πλαίσιο κατευθυντήριων γραμμών που μπορεί να συμβάλει σε μια βελτιωμένη, πιο δυναμική, βιώσιμη και δημοκρατική πρακτική επανάχρησης, με σεβασμό στις πολύπλευρες αξίες των ιστορικών καταλοίπων της βιομηχανίας.
 
Κατά τη διάρκεια της τοπικής βράβευσης σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν η κα Λυδία Καρρά, Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, ως επίσημη εκπρόσωπος της Europa Nostra στην Ελλάδα, ο Πρύτανης Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) Α. Μπουντουβής, η Γενική Διευθύντρια Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων του ΥΠΠΟΑ Α. Ανδρουλιδάκη και ο Κοσμήτορας της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ Π. Τουρνικιώτης.
[Παρακολουθήστε τους χαιρετισμούς της εκδήλωσης εδώ: https://youtu.be/IAxHsd5ABjw]
 
Στη συνέχεια η Ομότιμη Καθηγήτρια της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ και Πρόεδρος του ΣΑΚ, της ΕΛΛΕΤ, Ε. Μαΐστρου και η Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση της Βιομηχανικής Κληρονομιάς (TICCIH) Μ. Μαυροειδή συνεχάρησαν τη βραβευθείσα και μίλησαν για τις προκλήσεις και τις δυνατότητες αξιοποίησης της βιομηχανικής κληρονομιάς της Ελλάδας ενώ ο Καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, και επιβλέπων της διατριβής Ν. Μπελαβίλας, μίλησε για τη σημασία της διατριβής της Δρ. Δ. Χατζή Ροδοπούλου εξαίροντας τα αποτελέσματα που σχετίζονται με την ανάλυση του ρόλου των εμπλεκόμενων φορών και κυρίως των στρατευμένων τοπικών κοινωνιών στα έργα επανάχρησης βιομηχανικής κληρονομιάς.
[Παρακολουθήστε τις εισηγήσεις των ομιλητών της εκδήλωσης εδώ: https://youtu.be/p4DAVgl4kBw]
 
Τέλος, η ερευνήτρια παρουσίασε το έργο της και τα αποτελέσματά του, εμβαθύνοντας στο ζήτημα της προστασίας, διατήρησης και επανάχρησης της Ελληνικής βιομηχανικής κληρονομιάς και καταθέτοντας προτάσεις για μελλοντική δράση.
[Παρακολουθήστε την παρουσίαση του ερευνητικού έργου εδώ: https://youtu.be/krdOOLND58A]
 
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι από το Υπουργείο Πολιτισμού, το ΕΜΠ, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, μέλη της ΕΛΛΕΤ και του TICCIH, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης του Δήμου Πειραιά και ερευνητές.
FaLang translation system by Faboba