Τελετή Παράδοσης του Ιερού Κουβούκλιου του Πανάγιου Τάφου απο το ΕΜΠ

Έγινε σήμερα η τελετή παράδοσης του Ιερού Κουβουκλίου του Πανάγιου Τάφου στο Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα, το οποίο συντηρήθηκε και αποκαταστάθηκε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, εβδομήντα χρόνια μετά την τοποθέτηση από βρετανούς επιστήμονες σιδερένιου κλωβού για την εμπόδιση της παραμόρφωσής του.


Πρόκειται για εμβληματικό έργο διεθνούς εμβέλειας και παγκόσμιας σημασίας που έφερε σε πέρας 50μελής διεπιστημονική ομάδα του ΕΜΠ με επιστημονική υπεύθυνη την Καθηγήτρια της Σχολής Χημικών Μηχανικών κ. Α. Μοροπούλου και επικεφαλής των κυριότερων επί μέρους εργασιών τον Ομότιμο Καθηγητή της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών κ. Ε.Κορρέ, τον Καθηγητή της Σχολής Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών κ. Α.Γεωργόπουλο και τον Καθηγητή κ. Κ. Σπυράκο και Αναπλ. Καθηγητή κ. Χ. Μουζάκη από την Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Το έργο παρουσιάστηκε αναλυτικά στο Ελληνικό Πατριαρχείο Ιεροσολύμων μετά την τελετή στον Ιερό Ναό Αναστάσεως.


Η τελετή έγινε με την παρουσία του Πατριάρχη Ιεροσολύμων και των επικεφαλής των άλλων δύο Χριστιανικών Κοινοτήτων του Πανάγιου Τάφου καθώς και του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, ενώ παρέστησαν επίσης ο Πρωθυπουργός και η Υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδος καθώς και εκπρόσωποι κομμάτων. Από το ΕΜΠ πέραν της επιστημονικής ομάδας που ολοκλήρωσε το έργο παρέστησαν ο Πρύτανης και ο Αναπληρωτής Πρύτανη Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης.


Το ΕΜΠ αισθάνεται υπερήφανο που παρέδωσε σήμερα το απαιτητικό αυτό έργο με καινοτομία, η οποία προσδιορίζει τις μελλοντικές τάσεις στην προστασία των μνημείων, με συλλογικότητα και με συνεχή ανοικτό διάλογο με τις Χριστιανικές, Τεχνικές και Αρχαιολογικές Αρχές, εξασκώντας στην πράξη τις παραδόσεις του Ιδρύματος και αναβαθμίζοντας σε εξέχουσα την θέση του στην προσφορά προς την ελληνική κοινωνία και τον ελληνισμό γενικότερα.


Από το Γραφείο Τύπου & ΜΜΕ
 του Ε. Μ. Πολυτεχνείου

 Back to top