Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών
H Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜ&ΜΥ) έχει αντικείμενο την παραγωγή, μεταφορά, επεξεργασία και αξιοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας και της πληροφορίας. Αν λάβουμε υπόψη μας πως σήμερα σχεδόν κάθε δραστηριότητα του ανθρώπου, από την παραγωγική διαδικασία μέχρι την ψυχαγωγία, προϋποθέτει τη χρήση τόσο ηλεκτρικής ενέργειας όσο και πληροφορίας, καταλαβαίνουμε αμέσως πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του ΗΜ&ΜΥ.
Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
Το πρόγραμμα Σπουδών έχει στόχο του να καλύπτει ένα ευρύ φάσμα γνωστικών αντικειμένων, διατηρώντας μια πολύπλευρη προσέγγιση στην Αρχιτεκτονική και εστιάζοντας ισόρροπα στην ουμανιστική και την τεχνολογική διάσταση των σπουδών, στη θεωρία και την πράξη. Οι φοιτητές της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών παρακολουθούν μαθήματα που τους παρέχουν επιστημονικές και τεχνικές γνώσεις, αλλά παράλληλα τους βοηθούν να αναπτύσσουν τις δημιουργικές και καλλιτεχνικές τους δεξιότητες. Πρόκειται για μία πλούσια, ενδιαφέρουσα όσο και εντατική σπουδή, που στοχεύει στη διαμόρφωση επιστημόνων ικανών να προσεγγίζουν με λογική και ποιότητα ζητήματα αρχιτεκτονικής μέσα σε μία δεδομένη πραγματικότητα.
Σχολή Χημικών Μηχανικών
Αποστολή της Σχολής είναι να εκπαιδεύει επιστήμονες μηχανικούς ώστε να αποκτούν τη μόρφωση και την ικανότητα να εφαρμόζουν τις αρχές των βασικών επιστημών - μαθηματικών, φυσικής, χημείας και βιολογίας–, των τεχνικών επιστημών, καθώς και των οικονομικών/κοινωνικών επιστημών στα πεδία δραστηριοποίησής τους. Αυτά τα πεδία ανάγονται σε διεργασίες μετασχηματισμού της ύλης και σε χημικές εγκαταστάσεις διεξαγωγής διεργασιών, όπου η ύλη υποβάλλεται σε επεξεργασία κατά τον ωφελιμότερο (βέλτιστο) τρόπο από όλες τις απόψεις – τεχνική, οικονομική, κοινωνική. Σε συνδυασμό με τα παραπάνω, ο Χημικός Μηχανικός επιδιώκει στο έργο του τη μέγιστη εξοικονόμηση των πόρων ενέργειας και ύλης και την προστασία του περιβάλλοντος. Αναπόσταστο μέρος της αποστολής της Σχολής είναι η έρευνα για παραγωγή γνώσης στη Χημική Μηχανική αλλά και στις συγγενείς, διεπιστημονικές περιοχές.
Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών - Μηχανικών Γεωπληροφορικής
Στόχος της Σχολής είναι η υψηλού επιπέδου εκπαίδευση των φοιτητών στην Εφαρμοσμένη Επιστήμη του Αγρονόμου και Τοπογράφου Μηχανικού η οποία συντίθεται από επιμέρους επιστημονικά αντικείμενα όπως είναι η Γεωδαισία, η Φωτογραμμετρία, η Φωτοερμηνεία-Τηλεπισκόπηση, η Χαρτογραφία, η Επιστήμη της Γεωγραφικής Πληροφορίας και τα Συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών, το Κτηματολόγιο, ο Περιφερειακός–Αστικός Σχεδιασμός και η Ανάπτυξη, καθώς και η μελέτη Συγκοινωνιακών, Υδραυλικών και Τεχνικών Έργων. Κομβικό σημείο και πλεονέκτημα της ειδικότητας του Αγρονόμου και Τοπογράφου Μηχανικού αποτελεί η αντίληψη και γνώση των ιδιοτήτων του γεωγραφικού χώρου και της ακρίβειάς τους αφενός και η ικανότητα άρτιας περιγραφής και ολοκλήρωσης της γεωπληροφορίας σε συστήματα γεωπληροφορικής αφετέρου.
Σχολή Μεταλλειολόγων - Μεταλλουργών Μηχανικών
H Σχολή έχει ως στόχο την εκπαίδευση των φοιτητών σε θέματα έρευνας, εξόρυξης, παραγωγής και αξιοποίησης ορυκτών και ενεργειακών πρώτων υλών, στο σχεδιασμό, ανάπτυξη και λειτουργία μεταλλείων, ορυχείων, λατομείων και βιομηχανικών εγκαταστάσεων που παράγουν και αξιοποιούν πρώτες ύλες, στη διαχείριση υδάτινων πόρων, στο σχεδιασμό και την κατασκευή υπόγειων και ειδικών γεωτεχνικών έργων, στις μεταλλουργικές διεργασίες, στη μεταλλοτεχνία, μορφοποίηση μετάλλων και κραμάτων, στην τεχνολογία κεραμικών, υάλου, πολυμερών και ηλεκτρονικών υλικών, στην ασφάλεια εργασίας, στη διαχείριση της ποιότητας καθώς και σε όλα τα θέματα που σχετίζονται με την προστασία και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος από τις ανωτέρω δραστηριότητες.
Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών
H Σχολή έχει ως βασικούς στόχους την εκπαίδευση Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών και την προαγωγή της έρευνας σε όλους τους τομείς της Ναυπηγικής και της Ναυτικής Μηχανολογίας, καθώς και σε επιλεγμένους τομείς της Θαλάσσιας Τεχνολογίας. Έτσι η Σχολή καλύπτει και τις ανάγκες της εγχώριας ναυπηγικής βιομηχανίας και της ελληνικής ναυτιλίας για διπλωματούχους μηχανικούς με άρτια επιστημονική κατάρτιση
Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών & Φυσικών Επιστημών
Η ΣΕΜΦΕ εκπαιδεύει τους δικούς της φοιτητές, αλλά και τους φοιτητές των υπόλοιπων σχολών του ΕΜΠ, θεραπεύοντας ένα ευρύ φάσμα βασικών επιστημονικών πεδίων στα Μαθηματικά, τη Φυσική, τη Μηχανική και τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες. Στόχος της Σχολής είναι η κατάλληλη προετοιμασία των διπλωματούχων για την απασχόλησή τους σε υπηρεσίες και επιχειρήσεις του Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα. Το πρόγραμμά της είναι προσανατολισμένο στις εφαρμογές, χωρίς αυτό να είναι σε βάρος μιας άρτιας επιστημονικής φυσιογνωμίας.
Σχολή Πολιτικών Μηχανικών
Η Σχολή έχει ως βασικό στόχο την υψηλού επιπέδου εκπαίδευση Πολιτικών Μηχανικών σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, ικανών για την επιτυχή άσκηση των αντίστοιχων επαγγελματικών ή ερευνητικών δραστηριοτήτων. Με το άρτιο Πρόγραμμα Σπουδών, που αναμορφώνεται και εμπλουτίζεται ανά διαστήματα, παρέχεται στους φοιτητές της Σχολής η ενεργητική πρόσβαση στην επιστημονική μεθοδολογία σκέψης και ανάλυσης, ώστε εκτός από το ευρύ πεδίο γνώσεων να αποκτούν επίσης και την απαραίτητη σήμερα ευελιξία στην αξιοποίηση των νέων επιστημονικών δεδομένων και των νέων τεχνολογιών. Η Σχολή Πολιτικών Μηχανικών διαπρέπει τόσο στον ελληνικό όσο και στο διεθνή χώρο, ενώ παράλληλα αποσκοπεί στη διεύρυνση των διδακτικών και ερευνητικών επιτευγμάτων στα πλαίσια του ευρύτερου ευρωπαϊκού χώρου.
Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών
Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών είναι να καλύψει τις επιστημονικές αλλά και τις επαγγελματικές ανάγκες του Μηχανολόγου Μηχανικού, όπως αυτές διαμορφώνονται από την παραγωγική και αναπτυξιακή δραστηριότητα της χώρας. Δίνεται έμφαση στην επιστημονική μέθοδο σκέψης και ανάλυσης και στην εφαρμογή της στην άσκηση του επαγγέλματος του Μηχανολόγου Μηχανικού. Δίνεται επίσης ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση Μηχανικών με ευρύ πεδίο γνώσης, που να μπορούν να παρακολουθήσουν τις ραγδαίες εξελίξεις της επιστήμης, και μικρότερο βάρος στη δημιουργία απολύτως εξειδικευμένων στελεχών.
Δομή, Αποστολή, Αριστεία
ΔΟΜΗ, ΑΠΟΣΤΟΛΗ, ΑΡΙΣΤΕΙΑ
Το ΕΜΠ δομήθηκε κατά τα πρότυπα του «Ηπειρωτικού» (Continental) ευρωπαϊκού συστήματος εκπαίδευσης των μηχανικών, με ισχυρό θεωρητικό υπόβαθρο σπουδών, κανονική διάρκεια πέντε ετών με θεσμοθετημένο βάρος 300 διδακτικών μονάδων και συνακόλουθη ισοδυναμία με το επίπεδο «Master» του αγγλοσαξονικού συστήματος σπουδών. Η μεγάλη εθνική προσφορά και η κατάκτηση μιας διεθνώς διακεκριμένης θέσης από το ΕΜΠ οφείλονται στις υψηλές του προδιαγραφές, την υψηλή ποιότητα διδασκόντων και διδασκομένων και το ικανοποιητικό επίπεδο υλικοτεχνικής υποδομής. Οι απόφοιτοι του ΕΜΠ υπήρξαν ο κύριος επιστημονικός μοχλός της αυτοδύναμης προπολεμικής ανάπτυξης και μεταπολεμικής ανασυγκρότησης, στελεχώνοντας τις δημόσιες και ιδιωτικές τεχνικές υπηρεσίες και εταιρείες με επιστήμονες μηχανικούς, που κατά γενική ομολογία δεν είχαν τίποτα να ζηλέψουν από τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους και παράλληλα κατέλαβαν σπουδαίες θέσεις δασκάλων και ερευνητών στην ελληνική αλλά και τη διεθνή πανεπιστημιακή κοινότητα.
Το ΕΜΠ είναι σήμερα, ως εκ της θεσμοθετημένης δομής του, Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΑΕΙ), λειτουργεί υπό την εποπτεία του κράτους ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου για την εξυπηρέτηση αποκλειστικά του δημόσιου συμφέροντος και είναι πλήρως αυτοδιοικούμενο. Τα όργανα του Ιδρύματος είναι η Πρυτανεία και η Σύγκλητος.
Στο πλαίσιο του άρθρου 16 του ισχύοντος Συντάγματος, της παράδοσης και της ανθρώπινης και υλικοτεχνικής υποδομής του, το ΕΜΠ, μέσω της αδιάσπαστης ενότητας των σπουδών και της έρευνας, έχει ως πρωτεύουσα αποστολή του τη δωρεάν παροχή δημόσιας ανώτατης παιδείας υψηλής ποιότητας και την προαγωγή των επιστημών και της τεχνολογίας.
Με γενική κινητοποίηση όλου του ανθρώπινου δυναμικού του, το ΕΜΠ πραγματοποιεί μια νέα ποιοτική αναβάθμιση: Προτάσσεται η γενική αναδιοργάνωση των σπουδών και η αναβάθμιση του ερευνητικού έργου, με σύγχρονο όραμα, εμπλουτισμό με νέες επιστημονικές και τεχνικοοικονομικές κατευθύνσεις και ριζική βελτίωση—ανάδειξη των υποδομών και του περιβάλλοντος χώρου. Την τριετία 1998-2000 το ΕΜΠ συνέθεσε και θεσμοθέτησε έναν πρωτοποριακό για τον ελληνκό αλλά και τον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο των ΑΕΙ Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας (ΦΕΚ 1098/Β/05.09.2000), μέσω του οποίου η προσφορά εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου οργανώνεται από ένα απόλυτα σαφές σύστημα αρχών, στόχων, διαδικασιών και δικαιωμάτων.
Κυρίαρχη στρατηγική επιλογή του ΕΜΠ κατά τη νέα χιλιετία, όπως ρητά εκφράζεται και από τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του, είναι όχι μόνο να κρατήσει τη θέση του ως διακεκριμένου και στο διεθνή χώρο έγκριτου δημόσιου Πανεπιστημιακού Ιδρύματος των επιστημών και της τεχνολογίας αλλά και να ενισχύει συνεχώς τη θέση αυτή, τόσο ως προς την αποστολή του όσο και ως προς όλες τις θεμελιώδεις λειτουργίες του. Όλες οι άλλες στρατηγικές, οι στόχοι και οι δράσεις πρέπει να είναι συμβατές με αυτή την κυρίαρχη στρατηγική επιλογή.
ΤΟ ΕΜΠ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ
- 1837, έτος ίδρυσης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
- 9 Σχολές, 512 μέλη ΔΕΠ, 4.090 εξωτερικοί συνεργάτες, 23.914 σπουδαστές, 300.000 τ.μ. εγκαταστάσεων.
- Διαχρονικά, οι βάσεις εισαγωγής όλων των Σχολών του ΕΜΠ είναι σταθερά οι υψηλότερες στην Ελλάδα ανά ειδικότητα. Για το 2016, η βάση εισαγωγής της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών, 18.628 μόρια, ήταν η υψηλότερη πανελλαδικά όλων των σχολών του 2ου Τεχνολογικού Πεδίου «Θετικές & Τεχνολογικές Επιστήμες».
- Σύμφωνα με το QS World Universities Ranking 2016, το ΕΜΠ είναι το κορυφαίο ακαδημαϊκό ίδρυμα της Ελλάδας και το μοναδικό στα 400 κορυφαία διεθνώς. Η Σχολή Πολιτικών Μηχανικών είναι στην 33η θέση παγκοσμίως ανά ειδικότητα. Το Πολυτεχνείο είναι στην 67η θέση παγκοσμίως μεταξύ των τεχνολογικών πανεπιστημίων.
- Στο ΕΜΠ λειτουργούν 194 εργαστήρια εκ τον οποίων τα 140 είναι θεσμοθετημένα. Εντός του 2015 εκπονήθηκαν στο Πολυτεχνείο 1423 εθνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα.
- Ετήσια τα μέλη ΔΕΠ παρουσιάζουν άνω των 3.000 επιστημονικών εργασιών (σε επιστημονικά περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων, κεφάλαια σε τόμους κλπ.) με περισσότερες από 20.000 ετεροαναφορές.
- Στη δεκαετία 2000-2010, οι διπλωματούχοι του ΕΜΠ ανήλθαν σε 14.617. Από τους 120.000 διπλωματούχους μηχανικούς σήμερα στην Ελλάδα, οι περισσότεροι (άνω του 40%) προέρχονται από το ΕΜΠ.
Με έμβλημα τον Προμηθέα - Πυρφόρο, μέτρο τον άνθρωπο και κύριες παραμέτρους την ποιότητα της ζωής και την προστασία των δημοκρατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, το ΕΜΠ ολοκληρώνει την αποστολή του μέσα από την πραγμάτωση και του πολύτιμου κοινωνικού ρόλου των ιστορικών «Universitas». Συνακόλουθα αναπτύσσει τις ευρύτερες προσωπικές και κοινωνικές αρετές των δασκάλων-ερευνητών και των φοιτητών του
⬜ Καλλιεργώντας τις δεξιότητες για την αυτοδύναμη πρόσβαση στη γνώση, τη σύνθεση, την έρευνα, την επικοινωνία, τη συνεργασία και τη διοίκηση προσωπικού και έργων
⬜ Αναδεικνύοντας ολοκληρωμένες προσωπικότητες, που όχι μόνο διαθέτουν ανανεώσιμη επιστημονική και τεχνολογική γνώση αλλά και γνωρίζουν να στέκονται ως επιστήμονες και ως συνειδητοί - υπεύθυνοι πολίτες
⬜ Προσφέροντας αμέριστη και αποτελεσματική συμβολή στην κάλυψη των επιστημονικών - τεχνολογικών, κοινωνικών, πολιτιστικών και άλλων ευρύτερων αναπτυξιακών αναγκών της χώρας κατά προτεραιότητα αλλά και της διεθνούς κοινότητας