1837-2017, 180 ΧΡΟΝΙΑ ΕΜΠ

3-4 Νοεμβρίου 2017, Συνέδριο "Η Διδακτική της Αρχιτεκτονικής" με αφορμή τα 100 χρόνια λειτουργίας της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Ε.Μ.Π.

Η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Ε.Μ.Π. συμπληρώνοντας τα 100 χρόνια λειτουργίας της ως Ανώτατη Σχολή διοργανώνει συνέδριο με αντικείμενο τη Διδακτική της Αρχιτεκτονικής και με στόχο την ανταλλαγή ιδεών και προσεγγίσεων που θα εξερευνούν τη διαμόρφωση τόσο των μεθόδων όσο και των αντικειμένων της διδασκαλίας της αρχιτεκτονικής.

 

Η Σχολή από νωρίς βρέθηκε στη δημιουργική δίνη της ανανοηματοδότησης του κοινωνικού ρόλου της αρχιτεκτονικής και των πρακτικών της. Η οργάνωσή της υπερέβαινε τα όρια της επαγγελματικής κατάρτισης. Η εκπαίδευση των μελλοντικών αρχιτεκτόνων διαμορφώθηκε αναπτύσσοντας πολυεπίπεδες σχέσεις με τις τέχνες και τις επιστήμες.

 

Εκείνο όμως που διατήρησε τη φυσιογνωμία της και την κατέστησε διεθνώς αναγνωρίσιμη ήταν η συνθετική ανάπτυξη όλων των πλευρών της αρχιτεκτονικής εκπαίδευσης που  τη συγκροτούσαν και τη συγκροτούν ως κοινωνικά κρίσιμη και ηθικά φορτισμένη πρακτική.

 

Σήμερα, γιορτάζοντας αυτή τη διαδρομή επιδιώκουμε ακριβώς τις προβληματικές, τα επίδικα και τις όψεις αυτής της εκπαιδευτικής προοπτικής να αναδείξουμε. Σε μια εποχή κρίσης, κρίσης οικονομικής αλλά και κοινωνικής και πολιτιστικής, πώς μπορεί να διαμορφωθεί η εκπαίδευση των αρχιτεκτόνων; Σήμερα που οι πόλεις της κρίσης είναι πόλεις σε κρίση, σήμερα που η αρχιτεκτονική σκέψη και πράξη αναπτύσσονται με καινούργιους τρόπους αναδεικνύοντας πεδία ανεξερεύνητα ή επαναπροσδιορίζοντας πεδία που άλλες εποχές σχημάτισαν, τι είναι κρίσιμο να μαθαίνουν και τι χρειάζεται να αμφισβητούν οι νέοι και οι νέες που εκπαιδεύονται στην αρχιτεκτονική;

 

Θέλουμε στις αντίστοιχες συζητήσεις να διασταυρωθούν διαφορετικές προσεγγίσεις που θα επανεξετάσουν την αρχιτεκτονική εκπαίδευση προβληματοποιώντας τόσο τα αντικείμενα και τις μεθόδους του σχεδιασμού όσο και τον ρόλο και τις πρακτικές του. Επιδιώκουμε να αναδείξουμε τόσο τους σύγχρονους εκπαιδευτικούς πειραματισμούς όσο και την αναστοχαστική αποτίμηση καθιερωμένων τρόπων διδασκαλίας, να προτείνουμε και να αναζητήσουμε ιδέες, εργαλεία και δημιουργικές πρακτικές που θα αξιοποιήσουν γνώσεις και πορίσματα που αναπτύσσονται σε όλα τα επίπεδα της σπουδής στην αρχιτεκτονική: το προπτυχιακό, το μεταπτυχιακό, τις διδακτορικές και μεταδιδακτορικές μελέτες αλλά και την έρευνα που αφορά τα αντικείμενα της αρχιτεκτονικής και τις μετατοπίσεις τους. Έτσι ελπίζουμε να αναδείξουμε την περιπέτεια αυτής της Σχολής σήμερα αντάξια της ιστορίας της;

 

Ιστοσελιδα Συνεδριου:

100years.arch.ntua.gr

1837-2017, 180 ΧΡΟΝΙΑ ΕΜΠ


Back to top