1837-2017, 180 ΧΡΟΝΙΑ ΕΜΠ

12 Δεκεμβρίου 2017, Κεντρική Εκδήλωση Εορτασμός για τα 180 χρόνια του Ε.Μ.Π.

ΕΜΠ: 180 χρόνια προσφοράς

 

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο είναι ένα από τα αρχαιότερα και πιο φημισμένα  Ιδρύματα στην Ελλάδα, σχεδόν στην ίδια ηλικία  με το νεότερο ελληνικό κράτος.  Την χρονιά που έφυγε, συμπλήρωσε τα 180 χρόνια λειτουργίας του, γι αυτό και το 2017 ήταν  αφιερωμένο στα «γενέθλια» του Ιδρύματος με σειρά εκδηλώσεων, που πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις Σχολές του.

 

 

Στις 12 Δεκεμβρίου 2018 διοργανώθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών η εορτή για τα 180 χρόνια από την ίδρυση του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

 

Στην εκδήλωση αυτή παραβρεθήκαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης  Παυλόπουλος, ο υπουργός παιδείας κ. Κώστας Γαβρόγλου, πολλοί πρυτάνεις και εκπρόσωποι ΑΕΙ, υπουργοί, δήμαρχοι, βουλευτές και άλλοι παράγοντες της δημόσιας ζωής.

 

Το πρόγραμμα παρουσίασε ο ηθοποιός Γρηγόρης Βαλτινός   

 

 

Το πρώτο μέρος με το οποίο ξεκίνησε η εορτή ήταν ο μονόλογος από τον Προμηθέα δεσμώτη του Αισχύλου σε σκηνοθεσία και ηθοποιία του Νίκου Αρβανίτη ηθοποιού και απόφοιτου του ΕΜΠ.

 

 

Συνεχίστηκε με τους χαιρετισμούς του πρύτανη του ΕΜΠ Γιάννη Γκόλια, του Πρόεδρου της δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του υπουργού παιδείας Κ Γαβρογλου.

Στον πρόεδρο της δημοκρατίας απονεμήθηκαν τιμητικά τα μετάλλια του ΕΜΠ.

 

 

Μετά τους χαιρετισμούς παρουσιάστηκε η ταινία της σκηνοθέτιδας κας. Μαίρης Παπαλιού για τα 180 χρόνια του ΕΜΠ.

 

 

Η εκδήλωση έκλεισε με μουσική συναυλία από την συμφωνική ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων υπό την διεύθυνση του μαέστρου του ΕΜΠ κ. Μ. Οικονόμου και με συμμετοχή χορωδιών του ΕΜΠ, του δήμου της Αθήνας και της χορωδίας  «Μελωδοί».

Τα έργα που παρουσιάστηκαν ήταν Bizet, Rossini, Verdi, Elgar και Καλομοίρη.

 

 

Στους προσελθόντες στη εορτή διενεμήθη το βιβλίο που εκδόθηκε από το ίδρυμα για τα 180 χρόνια λειτουργιάς του.

Στο τέλος παρατέθηκε δεξίωση στους καλεσμένους στο foyer του ΜΜΑ

 

 

 

Η Πρυτανεία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου

 

Ο πρύτανης του ΕΜΠ κ. Ι. Γκόλιας από την πλευρά του δήλωσε στην ομιλία του ότι «έμβλημα του ΕΜΠ είναι ο γιος του Τιτάνα Ιαπετού, ο Προμηθέας, που αμφισβήτησε την εξουσία του Δία και των άλλων θεών, έκλεψε από τον Όλυμπο τη φωτιά και τη χάρισε στους ανθρώπους. Ο Προμηθέας, κατά τη μυθολογία, δίδαξε στους ανθρώπους να χειρίζονται τη φωτιά (σύμβολο της τεχνολογίας) και να δημιουργούν εργαλεία. Τους έμαθε, επιπλέον, τα Γράμματα, τις Τέχνες και τις Επιστήμες, που επίσης έκλεψε από τη θεά της γνώσης Αθηνά.

 

«Στον Προμηθέα χρωστούν αυτά τα δώρα οι θνητοί κατά τη μυθολογία. Στα πανεπιστήμια τα χρωστούν σύμφωνα με την πραγματικότητα της τελευταίας χιλιετίας. Με στόχο να προσφέρει στους έλληνες ότι καλύτερο στους τομείς της επιστήμης και της τέχνης ξεκίνησε και το Πολυτεχνείο πριν 180 χρόνια» πρόσθεσε.

«Η ανάπτυξη του επιπέδου των σπουδών στο Πολυτεχνείο αποτέλεσε, τουλάχιστον για το πρώτο μισό του 20ου αιώνα, την πυξίδα της παραγωγικής και τεχνολογικής ανάπτυξης της χώρας, που την οδήγησαν προς τον όμιλο των αναπτυγμένων κρατών. Οι ακαδημαϊκοί προσανατολισμοί του ΕΜΠ ήταν, από την πρώτη στιγμή, συνδεδεμένοι με τον κόσμο της εργασίας και της παραγωγής και εξελίχθηκαν σταθερά σύμφωνα με τις ανάγκες της κοινωνίας. Αυτή η καταγωγή επηρέασε βαθιά το χαρακτήρα του και κληροδότησε στο ΕΜΠ ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά για τα οποία είναι υπερήφανο: τον προσανατολισμό στην πράξη. Εκεί που η επιστήμη αναμετράται με την πραγματικότητα και προσπαθεί να τη μετασχηματίσει. Τα μεγάλα προβλήματα της χώρας ήταν αυτά που ενέπνεαν τους σπουδαστές και τους καθηγητές του. Η Ελλάδα μπορούσε πλέον να έχει το επιστημονικό δυναμικό που θα τη βοηθούσε να χαράξει μια πορεία προόδου, μακριά από εξαρτήσεις εθνικές, πολιτικές, ακόμη και τεχνολογικές» είπε ο πρύτανης του ΕΜΠ στην ομιλία του.

«Κυρίαρχη στρατηγική επιλογή του ΕΜΠ στις επόμενες δεκαετίες είναι όχι μόνο να κρατήσει τη θέση του ως διακεκριμένου πανεπιστημιακού Ιδρύματος τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς, αλλά και να ενισχύει συνεχώς τη θέση αυτή. Η πρωτοπόρος παρουσία του ΕΜΠ στα επιστημονικά αλλά και στα κοινωνικά πεδία, η αριστεία, αποτελεί πολύτιμη παράδοση αλλά και σταθερή και διαρκή επιδίωξη για το Ίδρυμα. Πρέπει να τονισθεί εδώ ότι σε καμιά περίπτωση δεν επιδιώκουμε να εξωραίσουμε τις συνθήκες, κάτω από τις οποίες επιδιώκονται οι παραπάνω στόχοι. Η οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων έχει αφήσει το στίγμα της και στο ΕΜΠ με συνέπεια τη δραματική μείωση του τακτικού προϋπολογισμού αλλά και του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων του Ιδρύματος. Η μείωση των επιχορηγήσεων του ΕΜΠ σε σχέση με το 2009 είναι της τάξης του 70%, έχει δε σταθεροποιηθεί σε αυτά τα ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα με αποτέλεσμα ζωτικές λειτουργίες του Ιδρύματος να προσεγγίζουν οριακές καταστάσεις. Σε πείσμα όμως όλων των δυσκολιών το ΕΜΠ εξακολουθεί να διακρίνεται διεθνώς και καταφέρνει τα τελευταία χρόνια να περιλαμβάνεται σταθερά σύμφωνα με τις διεθνείς κατατάξεις μεταξύ των πρώτων 100 Τεχνολογικών Ιδρυμάτων στον κόσμο και των πρώτων 30 στην Ευρώπη. Είναι φανερό ότι το ΕΜΠ αντιστέκεται στις δυσκολίες με όλες του τις δυνάμεις και με βαθειά αίσθηση του καθήκοντος έναντι της ελληνικής κοινωνίας και ιδιαίτερα της νέας γενιάς. Καλούμε όμως την Πολιτεία και από εδώ να προχωρήσει άμεσα σε γενναία αύξηση της κρατικής επιχορήγησης πριν η αδυσώπητη αρνητική καθημερινότητα κάμψει το φρόνημα της πολυτεχνειακής κοινότητας, δηλαδή την κινητήριο δύναμη της υπερπροσπάθειας» δήλωσε ο κ. Γκόλιας.

«Πέρα όμως από τη συνεισφορά του στην εκπαίδευση, το ΕΜΠ δραστηριοποιείται ενεργά στην παραγωγή νέας επιστημονικής γνώσης. Η επιστημονική έρευνα είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος της δραστηριότητας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, το οποίο από πολλές δεκαετίες πριν έχει καθιερωθεί ως ένα ισχυρότατο διεθνές ερευνητικό κέντρο. Η ανάληψη και ολοκλήρωση μεγάλου αριθμού ερευνητικών προγραμμάτων- ετησίως σταθερά πάνω απο 1400 την τελευταία δεκαετία- , έχει καταστήσει το Πολυτεχνείο ένα από τα σημαντικότερα ερευνητικά κέντρα στην Ευρώπη και έχει ενισχύσει σημαντικά τις υποδομές του, που περιλαμβάνουν σήμερα 194 εργαστήρια.

Δυστυχώς όμως και στον τομέα της έρευνας οι τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις για τους Ειδικούς Λογαριασμούς, εισάγουν σημαντική γραφειοκρατία και εξαλείφουν έτσι σημαντικά την δυνατότητα ευελιξίας μειώνοντας καθοριστικά την ανταγωνιστικότητα στον τομέα των χρηματοδοτούμενων ερευνητικών προγραμμάτων. Οδηγούν έτσι την αποδεδειγμένα επιτυχημένη ερευνητική δραστηριότητα του ΕΜΠ σε σημαντική συρρίκνωση. Ο ασφυκτικός εναγκαλισμός του κράτους έχει καταστρατηγήσει στην πράξη το αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου σε μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων του και είναι πλέον άμεση η ανάγκη αποκατάστασης του αυτοδιοίκητου» πρόσθεσε ο πρύτανης του ΕΜΠ.

 

 

 Ο κ. Γκόλιας αναφέρθηκε επίσης στις ιλιγγιώδεις εξελίξεις στον τομέα  της τεχνολογίας και τη θέση του Μηχανικού στον  νέο κόσμο που ανατέλλει.

«Ο πυρήνας του ρόλου του μηχανικού δεν αλλάζει» τόνισε. «Ο μηχανικός πρέπει να εξακολουθήσει να είναι σε θέση να επιλύει αποτελεσματικά το εκάστοτε πρόβλημα βρίσκοντας τις βέλτιστες λύσεις κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. Πρέπει όμως επίσης να είναι ικανός να επικοινωνεί τις λύσεις αυτές στις αρμόδιες αρχές, στους ενδιαφερόμενους φορείς και στο ευρύ κοινό. Σχεδιάζουμε επομένως ο απόφοιτος του ΕΜΠ να διαθέτει όχι μόνο δεξιότητες που σχετίζονται άμεσα με την αριστεία στη μηχανική και την τεχνολογία αλλά και ικανότητες επικοινωνίας, συνεργασίας και ανάπτυξης διαπροσωπικών σχέσεων, καθώς είναι πολύ πιθανό λόγω της παγκοσμιοποίησης να συμμετέχει ή και να ηγείται πολυπληθών διεπιστημονικών και διαπολιτισμικών ομάδων.  Σχεδιάζουμε επομένως στο ΕΜΠ τα προγράμματα σπουδών των Μηχανικών με τρόπο που να εξυπηρετούν την ανάγκη της διεπιστημονικότητας».

«Το πενταετές ενιαίο πρόγραμμα σπουδών, το οποίο αναπροσαρμόζουμε με βάση τις ανάγκες του μέλλοντος εξασφαλίζει ότι ο απόφοιτός μας έχει όλες εκείνες της γνώσεις και τις δεξιότητες για αυτόν τον ευρύτερο ρόλο, που ο μηχανικός θα κληθεί να παίξει στο παγκόσμιο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον» πρόσθεσε.

 

Και κατέληξε με τις φράσεις «σήμερα που η Ελλάδα βιώνει μια αδυσώπητη κρίση, το ΕΜΠ μοιράζεται την ίδια αγωνία με την ελληνική κοινωνία. Συναισθάνεται τις αρνητικές επιπτώσεις της οικονομικής δυσπραγίας, ιδιαίτερα στις προοπτικές της νέας γενιάς. Εμπνεόμενο, όμως, από την ιστορία του το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο φιλοδοξεί και σήμερα να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της μάχης για την παραγωγική και κοινωνική ανόρθωση της χώρας. Με δυναμισμό και καινοτόμο σκέψη, στηριζόμενο σε μια μακροχρόνια πορεία ακαδημαικών επιτυχιών και διεθνών αναγνωρίσεων, το ΕΜΠ γεμάτο αυτοπεποίθηση είναι έτοιμο να διασχίσει πιο μακρινούς και απαιτητικούς ορίζοντες μεταφέροντας ένα μήνυμα αισιοδοξίας σε όλη την ελληνική κοινωνία. Θα πετύχουμε γιατί διαθέτουμε και την απαραίτητη γνώση, και την άκαμπτη θέληση αλλά και αποδεδειγμένη ικανότητα».

 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε

 

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο αποτελεί το πιο παλαιό και πιο φημισμένο εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Ελλάδας στον τομέα της τεχνολογίας. Είναι, επίσης, στενά συνδεδεμένο με τους μεγάλους αγώνες του λαού μας για ανεξαρτησία, δημοκρατία και κοινωνική πρόοδο» πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

 

 

Αναφερόμενος δε στην ιστορία του Ιδρύματος ανέφερε ότι «η μετάβαση από το 1917 στην σημερινή οργάνωση των σπουδών συντελέσθηκε μεσ’ από την φυσική προσαρμογή του στις μεταβαλλόμενες ανάγκες της ελληνικής οικονομίας, σε συνδυασμό με το εξελισσόμενο σ’ έκταση και σε βάθος περιεχόμενο των διαφόρων γνωστικών αντικειμένων.  Έκτοτε, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο προοδεύει συνεχώς και από την μεταπολεμική περίοδο και εντεύθεν έχει κατακτήσει, απολύτως δικαίως, μια ζηλευτή θέση ανάμεσα στα κορυφαία Πολυτεχνεία όχι μόνον της Ευρώπης αλλά της υφηλίου. Αυτό επιβεβαιώνεται όχι μόνον από την κατάταξή του σε υψηλή θέση σε όλες τις ετήσιες, διεθνείς αξιολογήσεις των ανώτατων εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, αλλά και από την εξαιρετική απορροφητικότητα των αποφοίτων του τόσο στην ελληνική όσο και στη διεθνή αγορά εργασίας, όπως και από τον μεγάλο αριθμό αποφοίτων του που διδάσκουν και ερευνούν στα καλύτερα Πολυτεχνεία των πλέον ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου».

 

« Όλες οι προμνημονευόμενες δραστηριότητες που ανέπτυξε -και συνεχίζει ν’ αναπτύσσει- το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο είναι απόλυτα συνυφασμένες με τον χαρακτήρα του –όπως και όλων των Ελληνικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων- ως νομικού προσώπου δημόσιου δικαίου κατ’ εξοχήν σωματειακού, και όχι τόσο ιδρυματικού, χαρακτήρα. Προς αυτή την κατεύθυνση συνηγορούν αφενός οι διατάξεις του άρθρου 16, ιδίως παρ. 5 εδ α΄, του Συντάγματος κατά τις οποίες: «Η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση». Και, αφετέρου, η όλη ευρωπαϊκή παράδοση η σχετική με την φύση του Πανεπιστημίου η οποία, κατά γενική παραδοχή, έχει επηρεάσει καθοριστικώς και το θεσμικό πλαίσιο για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα στον Τόπο μας.  Η αντίληψη ότι τα ελληνικά ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα συνιστούν περισσότερο νομικά πρόσωπα ιδρυματικού χαρακτήρα, παραγνωρίζει, σε μεγάλο βαθμό, τη νομική τους φύση και την αποστολή τους» είπε ο κ. Παυλόπουλος.

 

« Κατά την ορθότερη -φυσικά κατά την γνώμη μου- άποψη λοιπόν, τα δημόσια Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα είναι, στο πλαίσιο της ελληνικής έννομης τάξης, κατ’ εξοχήν νομικά πρόσωπα σωματειακού χαρακτήρα, την βάση των οποίων θεμελιώνει ο εκπαιδευτικός δεσμός διδασκόντων και διδασκομένων.  Συγκεκριμένα, το σωματείο είναι ένωση προσώπων που επιδιώκει «ιδανικό» σκοπό, πέρα και έξω από οιαδήποτε περιουσιακή υποδομή.  Προς την κατεύθυνση της αποδυνάμωσης του ιδρυματικού χαρακτήρα των ελληνικών ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και της, όλως αντιθέτως, τεκμηρίωσης του κατ’ εξοχήν σωματειακού τους χαρακτήρα συνηγορεί η συνολική διαδρομή των Πανεπιστημίων στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο, τα οποία, όπως προεκτέθηκε, άσκησαν και ασκούν καθοριστική επιρροή στην δική μας πανεπιστημιακή παράδοση.  Και μάλιστα από την εμφάνιση του θεσμού, στα τέλη του 12ου αιώνα, έως σήμερα».

Και κατέληξε  με τις φράσεις «συμπερισματικώς» και αποτίοντας τον οφειλόμενο φόρο τιμής στην ιστορική πορεία των 180 χρόνων λειτουργίας του, έχω χρέος να επισημάνω ότι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στάθηκε, καθ’ όλη την ιστορική διαδρομή του, φάρος πραγματικού πνεύματος και ασφαλής οδηγός πορείας για τον Λαό και το Έθνος μας, ιδίως σε ταραγμένους και χαλεπούς καιρούς. Την ίδια αποστολή καλείται, ως δημιουργός και θεματοφύλακας της λαμπρής του παράδοσης, να επιτελέσει και στο πλαίσιο της σημερινής κρίσιμης συγκυρίας για την Χώρα μας και το Λαό μας. Και είμαι απολύτως βέβαιος ότι θ’ ανταποκριθεί πλήρως και σε αυτό το, κυριολεκτικώς, Εθνικό προσκλητήριο».

 

Tο μήνυμα του Πρωθυπουργού

 

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και απόφοιτος του ΕΜΠ  δεν μπόρεσε να παρεβρεθεί στην κεντρική εκδήλωση για τον εορτασμό των 180 ετών του Ιδρύματος λόγω ανελαστικών υποχρεώσεων  εκτός Ελλάδας , ωστόσο  έστειλε θερμό μήνυμα  που διαβάστηκε στη διάρκεια της.

Σ’αυτό αναφέρθηκε στην ιστορία του Ιδρύματος και τις προσωπικότητες διεθνούς κύρους που φώτισαν την πορεία του.  «Θα πρέπει να κρατήσουμε και το γεγονός ότι στο Πολυτεχνείο, το υψηλότατου επιπέδου γνωστικό και επιστημονικό έργο, δεν εγκλωβίστηκε ποτέ στα όρια ενός αυστηρού ακαδημαϊκού συντηρητισμού. Αντίθετα, υπήρξε πάντοτε ένας ζωντανός χώρος όπου μαζί με την επιστήμη και την τεχνική, άνθιζαν οι ιδέες και οι ευγενείς ανθρώπινες αξίες. Αυτός είναι ο λόγος που το Πολυτεχνείο έδωσε το παρόν και είχε την δική του ξεχωριστή συνεισφορά σε κάποιες από τις πιο λαμπρές σελίδες της ιστορίας μας, όπως η Εθνική Αντίσταση και ο Αντιδικτατορικός Αγώνας. Με αποτέλεσμα να είναι ταυτόχρονα συνδεδεμένο, πέρα από την επιστημονική και τεχνική πρόοδο, και με τις αξίες της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας στον τόπο μας» ανέφερε στο μήνυμα του.   

«Έχω την τιμή να είμαι απόφοιτος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Και γνωρίζω από πρώτο χέρι το πώς στα αμφιθέατρα και τα εργαστήριά του, δεν υπηρετείται μόνο η επιστημονική γνώση και η αγάπη για αυτή τη γνώση, αλλά παρέχονται στους νέους ανθρώπους και τα εφόδια για την διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης προσωπικότητας. Έτσι το Πολυτεχνείο τροφοδοτεί την κοινωνία με ανθρώπους που συνδυάζουν την επιστημονική αριστεία με την κοινωνική ευαισθησία και τις πνευματικές αναζητήσεις» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε ακόμη στον νέο νόμο για την λειτουργία των ΑΕΙ που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση.

«Η ιδιαίτερη και πολύτιμη συνεισφορά του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, διατηρείται ολοζώντανη για σχεδόν δύο αιώνες, καθιστώντας το ίδρυμα αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής ιστορίας. Και, σήμερα, στην φάση που διανύει η χώρα, το Πολυτεχνείο έχει τον δικό του ρόλο να παίξει. Μετά από μακρά και δύσκολη περίοδο ύφεσης και στασιμότητας, έχει έρθει η στιγμή να σταθεί ο τόπος στα πόδια του. Να ενεργοποιήσει τις παραγωγικές του δυνάμεις. Να αξιοποιήσει παραγωγικά το πολύτιμο επιστημονικό δυναμικό που διαθέτει. Να γυρίσει σελίδα, και να περάσει στην εποχή μιας ριζικής παραγωγικής ανασυγκρότησης με δίκαια κοινωνικά χαρακτηριστικά. Σε αυτήν την νέα εποχή, ο ρόλος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, μπορεί και πρέπει να είναι καθοριστικός» κατέληξε.

 

Ομιλία του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κ. Γαβρόγλου στο Μέγαρο Μουσικής για τα 180 χρόνια από την ίδρυση του ΕΜΠ.

 

 

Ο υπουργός Παιδείας μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής: Ευχαριστώ καταρχήν για την πρόσκληση και θα μου επιτρέψετε να μοιραστώ κάποιες σκέψεις, ελπίζω όχι πολύ προσωπικές, με αφορμή τα 180 χρόνια από την ίδρυση του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Φέτος, όπως πολλοί και πολλές γνωρίζετε, τα δύο κορυφαία Ιδρύματα της χώρας μας, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών όπως και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο γιορτάζουν τα 180 χρόνια από την ίδρυσή τους, μία πορεία απολύτως ταυτισμένη όπως είπε και ο κ. Πρύτανης με την πορεία της χώρας και όπου στην ιστορία αυτών των δύο Ιδρυμάτων αποτυπώνονται και οι καλές και οι δύσκολες μέρες που πέρασε ο τόπος μας. Μέσα σε μία πολιτική προσπάθειας συγκρότησης του ενιαίου χώρου Έρευνας και Εκπαίδευσης που προωθούμε τα τελευταία δυόμισι χρόνια, είμαστε συνεχώς αντιμέτωποι με κάτι πάρα πολύ χαρακτηριστικό των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων. Ίσως περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον χώρο κάνεις προσπάθειες με τη βεβαιότητα ότι οι πραγματικότητες για τις οποίες σχεδιάζει κανείς, θα είναι σχεδόν ξεπερασμένες μόλις πάνε να εφαρμοστούν. Αυτές οι αλλαγές είναι αλλαγές για τις οποίες  πρέπει να συζητήσουμε πάρα πολύ και πολύ συστηματικά και θα αναφερθώ για ορισμένες αργότερα, γιατί είναι αλλαγές πρωτόγνωρες, αλλαγές ενδεχομένως που έχουν το αντίστοιχό τους στον 15o και 16ο αιώνα και θα εξηγήσω για ποιον λόγο το λέω αυτό. Αναφέρθηκε ο κ. Πρύτανης για την αναγνώριση των πενταετών σπουδών ως integrated master. Και το κάναμε με τον τελευταίο νόμο που ψηφίστηκε τον Αύγουστο γενναιόδωρα, χωρίς δεύτερες σκέψεις. Οι απόφοιτοι όμως του Πολυτεχνείου και το ίδιο το Πολυτεχνείο μαζί με δικαιώματα έχουν και υποχρεώσεις. Και για πρώτη φορά έχουμε συγκροτήσει ομάδες εργασίες στις οποίες συμμετέχουν και απόφοιτοι των Πολυτεχνείων και απόφοιτοι των ΤΕΙ χωρίς να τσακωθούν για την ώρα για να λύσουμε ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που ταλανίζει αυτή την κοινωνία και το οποίο ακούει στο όνομα των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Δυστυχώς, για λόγους που έχουμε εξηγήσεις, αλλά που δεν είναι της ώρας, είμαστε μία συντεχνιοποιημένη κοινωνία. Η συντεχνιοποίηση της κοινωνίας αν δεν σταματήσει, είναι ο βασικότερος εχθρός της δημοκρατίας μας. Πυρήνας της συντεχνιοποίησης είναι το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Ξέρω ότι είναι ένα θέμα που προκαλεί μεγάλα πάθη, αλλά νομίζουμε ότι επιτέλους ήρθε η στιγμή κυρίως μετά τη σωστή και πρέπουσα αναγνώριση των πενταετών πτυχίων ως επίπεδο 7, να αρχίσει να επιλύεται αυτό το πρόβλημα που θα μου επιτρέψετε να πω ότι δεν τιμά τη δημοκρατική μας κοινωνία, ιδιαίτερα στους χώρους των επαγγελματικών σωματείων. Εδώ πρέπει να χαιρετίσω την πολύ σημαντική συμβολή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και του Πρύτανη προσωπικά, στη διάρκεια προετοιμασίας του νόμου, για τη διευθέτηση αυτών των προβλημάτων. Τώρα ο Πρύτανης ζήτησε να αυξηθεί η χρηματοδότηση. Ο λόγος που δεν δίνουμε λεφτά τόσον καιρό δεν είναι επειδή τα έχουμε και δεν τα δίνουμε, ελπίζω να είναι σαφές αυτό. Και ελπίζω να είναι σαφές ότι η γραφική της χρηματοδότησης άρχισε να αντιστρέφεται από την περασμένη χρονιά. Ας πούμε λοιπόν ότι όντως υπήρξε τρομερή μείωση της χρηματοδότησης, περίπου 35% στην καλύτερη των περιπτώσεων-αλλά πολύ περισσότερο πολλές φορές-αλλά γνωρίζουμε ότι ήδη από τον Σεπτέμβριο έχει αντιστραφεί αυτό το κλίμα. Και όχι το κλίμα μόνο, αλλά και η υλική υπόσταση του κλίματος αυτού. Ως προς τις Επιτροπές Ερευνών και τη διαχείριση των χρημάτων από τις Έρευνες : Είναι μία μνημονιακή δυσκολία η ένταξη όλων αυτών στους φορείς της γενικής κυβέρνησης, που αυξάνει με απαράδεκτο τρόπο τη γραφειοκρατία αυτών των θεσμών. Όμως, από κοινού με τους Πρυτάνεις προχωρήσαμε σε ρυθμίσεις οι οποίες έτυχε στη Βουλή να έχουνε σχεδόν καθολική αποδοχή. Τα πράγματα δεν είναι ιδανικά αλλά είναι πολύ καλύτερα απ’ ότι ήταν πριν τον Αύγουστο. Τελειώνω με ενδεχομένως το σοβαρότερο πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε ως Πολιτεία αλλά και ως Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Το μέλλον των νέων επιστημόνων. Τα Πανεπιστήμια συνεχίζουν να είναι συντηρητικοί χώροι κλειστοί στους νέους. Πολύ πιο ανοιχτοί από τα πριν. Παρόλα αυτά συντηρητικοί χώροι που δεν ανοίγονται στους νέους. Το άνοιγμα στους νέους δεν σημαίνει υποχρεωτικά  καινούριες θέσεις. Σημαίνει δημιουργία αυτών των ζωτικών χώρων ώστε οι νέοι επιστήμονες να βρουν τους πολύμορφους τρόπους να επαναπροσεγγίσουν τα Ιδρύματά μας. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ και εύχομαι τα καλύτερα για το Ίδρυμά μας.

1837-2017, 180 ΧΡΟΝΙΑ ΕΜΠ


Back to top