1837-2017, 180 ΧΡΟΝΙΑ ΕΜΠ

27 Νοέμβριου 2017, « Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών: 100 χρόνια Εκπαίδευσης και Έρευνας στην αιχμή της Τεχνολογίας» στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

Η Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Ε.Μ.Π., συμπληρώνοντας τα 100 χρόνια λειτουργίας της, διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «100 χρόνια εκπαίδευσης και έρευνας στην αιχμή της τεχνολογίας» και με στόχο την επικοινωνία και προβολή των ακαδημαϊκών και ερευνητικών δραστηριοτήτων και επιτευγμάτων της Σχολής, καθώς και την ανάδειξη της σημαντικής προσφοράς της στην ελληνική κοινωνία. 

 


Η Σχολή κατέχει εξέχουσα θέση στον Ελληνικό και διεθνή χώρο χάρη στο διδακτικό και ερευνητικό έργο της και στην υψηλή στάθμη των φοιτητών και αποφοίτων της. Προσφέρει τέσσερις κατευθύνσεις εμβάθυνσης στο δίπλωμα: Ενέργειας, Επικοινωνιών, Ηλεκτρονικής & Συστημάτων και Πληροφορικής, ενώ διαθέτει από το 1999 - πρώτη σχολή στο Ε.Μ.Π. - θεσμοθετημένο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών μέσω του οποίου χορηγεί τον τίτλο του Διδάκτορα ή Διδάκτορα Μηχανικού του Ε.Μ.Π.. Διατηρεί μια παράδοση προσέλκυσης εξαίρετων φοιτητών, στους οποίους προσφέρει υψηλής ποιότητας προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές, με έμφαση στις επιστημονικές αρχές που δημιουργούν τις τεχνολογικές εξελίξεις. Οι φοιτητές της αποκτούν τη γνώση και την ικανότητα μάθησης που τους επιτρέπουν στη συνέχεια να συμβάλλουν με πρωτοποριακό τρόπο στην ανάπτυξη και στην έρευνα και να αντιμετωπίζουν τις νέες προκλήσεις που δημιουργούνται από την καθολική διείσδυση της τεχνολογίας στην καθημερινή ζωή. 
Σημαντική πτυχή των δραστηριοτήτων της Σχολής αποτελεί η ιδιαίτερα επιτυχημένη παρουσία της στο χώρο τόσο της βασικής όσο και της εφαρμοσμένης έρευνας, εξασφαλίζοντας υψηλές χρηματοδοτήσεις στο πλαίσιο ανταγωνιστικών προγραμμάτων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Επιπλέον, με βάση το διεθνές σύστημα κατάταξης QS World University Rankings, η Σχολή κατατάσσεται τα τελευταία χρόνια σταθερά μεταξύ των 51-100 ή 101-150 καλύτερων Σχολών παγκοσμίως τόσο για την επιστήμη του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού, όσο και για την Επιστήμη του Μηχανικού Υπολογιστών, βαθμολογούμενη σε επίπεδα αντίστοιχα με Σχολές από Πανεπιστήμια όπως Yale, Johns Hopkins, Technion και υψηλότερα από Σχολές όπως αυτές των Boston University, Ecole Polytechnique, Tampere University of Technology, University of California Davis.


Η εκδήλωση απευθύνεται σε ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς, σε στελέχη της βιομηχανίας και στην ευρύτερη ακαδημαϊκή κοινότητα. Θα παρουσιαστεί η ιστορική διαδρομή της Σχολής, το ερευνητικό και εκπαιδευτικό έργο που παράγεται σήμερα στη Σχολή και στο Ερευνητικό της Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) καθώς και χαρακτηριστικά παραδείγματα της πορείας και συμβολής επιφανών αποφοίτων της στη βιομηχανία, στην έρευνα και την ανάπτυξη, στην καινοτομία και τον επιχειρηματικό τομέα. Επιπλέον, θα παρουσιαστούν και θα εκτεθούν επιτεύγματα της Σχολής που αφορούν στην ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων για την αντιμετώπιση των διαρκώς μεταβαλλόμενων αναγκών της κοινωνίας, η οποία έχει πλέον περάσει στην εποχή των δεδομένων μεγάλης κλίμακας, της τεχνητής νοημοσύνης, της κοινωνικής δικτύωσης, των δικτύων αισθητήρων, των προσωπικών επικοινωνιών, των αυτόνομων συστημάτων, της ηλεκτροκίνησης, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της ρομποτικής, των ιατρικών νανο-συσκευών και αισθητήρων κ.ά. Η έκθεση ερευνητικών αποτελεσμάτων θα λειτουργεί σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης στους χώρους υποδοχής του ισογείου και του 2ου ορόφου της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.

Ιστοσελίδα Εκδήλωσης:  https://www.ece.ntua.gr/gr/100years/events

 

1837-2017, 180 ΧΡΟΝΙΑ ΕΜΠ


Back to top