Κεντρική Σελίδα  Το ΕΜΠ | Εκπαίδευση & Έρευνα | Διοίκηση | Υπηρεσίες | Πολιτισμός

 

Περιεχόμενα   Πολιτισμός: Μουσικό Τμήμα English

Μουσικό Τμήμα

Αθλητικό Τμήμα
Κινηματογραφική Λέσχη Φοιτητικής Εστίας Ε.Μ.Π
Πολιτιστικές Δραστηριότητες Εργαζομένων ΕΜΠΜΟΥΣΙΚΟ ΤΜΗΜΑ Ε.Μ.Π

Την καλλιέργεια της ψυχής, με στόχο την ανάταση και την πνευματική ελευθερία, την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στο ον και στη δημιουργία, τη συλλογικότητα, τη συντροφικότητα, τη φιλία, την αίσθηση του ανθρώπινου χρέους, υπηρετεί στο ιστορικό Μετσόβιο το Μουσικό Τμήμα (με την ευρύτερη αρχαιοελληνική έννοια του όρου «Μουσική»: δημιουργίες τέχνης και λόγου, υπό την προστασία των Μουσών), δίνοντας τη δυνατότητα στους φοιτητές του να χαράξουν δρόμους προσωπικής έκφρασης μέσα από την τέχνη, ολοκληρώνοντας την προσωπικότητά τους και συμβάλλοντας στην πολιτιστική αναβάθμιση της κοινωνίας.
Το Μουσικό Τμήμα του Ε.Μ. Πολυτεχνείου συμπληρώνει εφέτος 40 χρόνια προώθησης της μουσικής παιδείας και παρουσίας στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Ιδρύθηκε το 1960 από τον τότε Πρύτανη Αλέξανδρο Παππά, και είχε διευθυντή όλα αυτά τα χρόνια το συνθέτη Βασίλη Μακρίδη. Σήμερα το Μουσικό Τμήμα υπάγεται διοικητικά στην Διεύθυνση Μέριμνας και κατά τις κείμενες διατάξεις «παρέχει διοικητική υποστήριξη σε όλες τις δραστηριότητες του Ιδρύματος που έχουν αντικείμενο τη μουσική παιδεία των φοιτητών, και διοργανώνει διάφορες μουσικές εκδηλώσεις».
Στο Μουσικό Τμήμα περιλαμβάνονται οι εξής τομείς:

 • ΤΟΜΕΑΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ:

  1. ΜEΙΚΤΗ ΧOΡΩΔΙΑ
   Μέλος της Χορωδίας μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε φοιτητής χωρίς να απαιτούνται γι' αυτό ιδιαίτερα φωνητικά προσόντα ή μουσικές γνώσεις, διότι η χορωδία λειτουργεί ως σύνολο. Το Μουσικό Τμήμα διδάσκει τα ελάχιστα στοιχεία που απαιτούνται για να μπορεί ο φοιτητής να μετέχει στη Χορωδία, ενώ το πρόγραμμα δε δυσκολεύει τη φοίτηση στα Τμήματα σπουδών.
   Δοκιμές γίνονται κάθε Δευτέρα και Πέμπτη από 19:30-21:30 στους χώρους του Μουσικού Τμήματος (κεντρικά κτίρια, Πατησίων 42, 3ος & 4ος όρ. κτ. Τεχν. Υπηρεσίας).

         Ιστοσελίδα Χορωδίας Ε.Μ.Π.


  2. OΡΧΗΣΤΡΑ ΕΓΧOΡΔΩΝ
   Τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί ορχήστρα εγχόρδων, με προοπτική να διευρυνθεί σε συμφωνική ορχήστρα. Στην ορχήστρα μπορούν να ενταχθούν και φοιτητές που το επιθυμούν, οι οποίοι έχουν ήδη προχωρήσει σε σπουδές ή περατώσει σπουδές εκμάθησης οργάνων εκτός ΕΜΠ. Η ορχήστρα δίνει συναυλίες και συνοδεύει τη Μεικτή Χορωδία του Ιδρύματος.

  3. ΜOΥΣΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ Η/Υ
   Στόχος αυτής της δραστηριότητας είναι η μελέτη και καταγραφή της παραδοσιακής κληρονομιάς μας (δημοτικά τραγούδια, μουσικά ηχητικά σώματα, όπως μουσικά όργανα που έγιναν από αγρότες, βοσκούς κ.λπ). Πρόσφατα διευρύνθηκε η χρήση του Η/Υ για σύνθεση μουσικής.

  4. ΜOΥΣΙΚOΛOΓΙΑ - ΜOΥΣΙΚOΠΑΙΔΑΓΩΓΙΑ
   Αντικείμενο αυτού του τομέα είναι η Μουσικολογία από ιστορικής πλευράς, που περιλαμβάνει ιστορία, μορφολογία και ακρόαση μουσικών έργων με τη βοήθεια της κατάλληλης υλικοτεχνικής υποδομής. Η Μουσικολογία χρησιμοποιεί ως κύριο εργαλείο τη δομή της μελωδίας.

  5. ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΜOΥΣΙΚΩΝ OΡΓΑΝΩΝ
   Το Μουσικό Τμήμα διαθέτει μεγάλης αξίας μουσικά όργανα, από τα οποία κάποια σπανίζουν ή είναι μοναδικής αξίας στον ελληνικό χώρο, όπως το τσέμπαλο. Διαθέτει ακόμα άρπα, πιάνα, τυμπάνια, ξυλόφωνα, μεταλλόφωνα, παραδοσιακά κρουστά, κιθάρες, μαντολίνα κ.λπ. Σήμερα, η διδασκαλία περιορίζεται στην εκμάθηση πιάνου, κιθάρας, παραδοσιακών οργάνων και μπουζουκιού, σε αρχάριους και μη, με προοπτική να διευρυνθεί, αφού ξεπεραστούν κάποια διαδικαστικά προβλήματα, με τη βοήθεια της Νομικής Υπηρεσίας.

  6. ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΜOΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΔΗΜOΤΙΚΑ ΤΡΑΓOΥΔΙΑ
   O τομέας αυτός βρίσκεται υπό ίδρυση και περιλαμβάνει και την εκμάθηση οργάνων που υπηρετούν τις ανάγκες της Βυζαντινής μουσικής και του Δημοτικού τραγουδιού.


 • ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ:
  O Xορευτικός Tομέας απαρτίζεται από φοιτητές του ΕΜΠ που ενδιαφέρονται για ελληνικούς παραδοσιακούς και λαϊκούς χορούς. Πέραν του υπάρχοντος συγκροτήματος λειτουργεί και τμήμα για αρχάριους. Η Χορευτική Oμάδα του ΕΜΠ είναι μια δυναμική, καταξιωμένη ομάδα στον ελληνικό χώρο, με μεγάλες επιτυχίες στο ενεργητικό της και προσκλήσεις απ' όλη την Ελλάδα για συμμετοχή σε πολιτιστικές εκδηλώσεις.

        Ιστοσελίδα Χορευτικού Τομέα


 • ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ:
  Με πρωτοβουλία του Δ/ντή της Μεικτής Χορωδίας και Oρχήστρας κ. Β. Μακρίδη, συγκροτήθηκε το 1991 ο Θεατρικός Tομέας. Σκηνοθέτες, σκηνογράφοι και ηθοποιοί είναι φοιτητές, που επιλέγουν τα έργα και τον τρόπο με τον οποίο θα παρουσιαστούν. Η επαφή των φοιτητών με το θέατρο ελευθερώνει δυνάμεις πνεύματος και προσφοράς, εντάσσοντας το σπουδαστή στο κοινωνικό γίγνεσθαι μέσω και της θεατρικής τέχνης.
  Δοκιμές και συναντήσεις γίνονται σχεδόν καθημερινά και μπορούν να λάβουν μέρος όλοι οι φοιτητές, ανεξάρτητα από την εμπειρία τους στο χώρο του θεάτρου και την επιθυμία ή δυνατότητά τους να εμφανιστούν στην σκηνή ως ηθοποιοί.
  Η Oμάδα, από της συστάσεώς της συμμετείχε σε πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

        Ιστοσελίδα Θεατρικής Ομάδας ΕΜΠ
 • ΤΟΜΕΑΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ & ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ:
  O Τομέας αυτός είναι υπό ίδρυση. Αντικείμενό του είναι η εκμάθηση της φωτογραφικής τέχνης μέσα από θεωρία και εργαστήρια, και η προβολή κινηματογραφικών ταινιών με συζητήσεις μετά το πέρας της προβολής.


ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
Στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου έχει δημιουργηθεί πλήρως εξοπλισμένο Στούντιο Μουσικής, όπου προετοιμάζονται σπουδαστές και μουσικά συγκροτήματα για εκδηλώσεις και λοιπές καλλιτεχνικές δραστηριότητες. Το στούντιο λειτουργεί βάσει κανονισμού για την εξυπηρέτηση όλων των ενδιαφερομένων.

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΕΣ ΒΡΑΔΙΕΣ
Εκτός από τις ανωτέρω λειτουργίες, το Μουσικό Τμήμα, μετά από πρόταση της Προϊσταμένης του και έγκριση από το Πρυτανικό Συμβούλιο, επεκτείνει τις δραστηριότητές του και προγραμματίζει για το νέο ακαδ. έτος λογοτεχνικές βραδιές και τιμητικές εκδηλώσεις αφιερωμένες σε εξέχουσες προσωπικότητες των τεχνών και γραμμάτων, οργάνωση ημερίδας με θέμα «Το θέατρο στην εκπαίδευση», προκήρυξη διαγωνισμού συγγραφής μονόπρακτων, σύσταση θεατρικής-λογοτεχνικής Βιβλιοθήκης, συνεργασίες με χώρους τέχνης ανά την Ελλάδα (δήμους, περιφερειακά θέατρα κ.λπ.), ούτως ώστε και η Παιδεία που παρέχεται και η σύνδεση με τον κοινωνικό χώρο να αποκτήσουν ευρύτερο και ουσιαστικότερο χαρακτήρα.

ΕΚΔΡΟΜΕΣ - ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ
Μια νέα σημαντική, πρωτοποριακή προσπάθεια του Μουσικού Τμήματος είναι η διοργάνωση εκδρομών και επισκέψεων ανά την Ελλάδα, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Πλαστικής ΕΜΠ, στις οποίες μπορούν να μετέχουν και άτομα εκτός Πολυτεχνείου. Σκοπός των εκδρομών αυτών, στις οποίες θα μετέχουν ως αναλυτές ειδικοί ομιλητές (επιστήμονες, άνθρωποι της τέχνης, έφοροι αρχαιοτήτων, ιστορικοί κ.λπ.), εκτός από την ψυχαγωγία και τη σύνδεση του ΕΜΠ με την κοινωνία, είναι να γνωρίσουν τα μέλη της πολυτεχνειακής κοινότητας και τον ευρύτερο χώρο, την ιστορία, τα καλλιτεχνικά και πολιτιστικά δεδομένα που χαρακτηρίζουν κάθε τόπο. Για κάθε εκδρομή-επίσκεψη εκδίδεται και ανακοινώνεται πρόγραμμα μέσω των Γραμματειών των Τμημάτων.

Πληροφορίες:
Μιχάλης Οικονόμου, Δ/ντής Μεικτής
Χορωδίας και Ορχήστρας
τηλ 210-7723463
Ε. Κουτσουλιέρη,
Προϊσταμένη Μουσικού Τμήματος
τηλ. 210-7721809
Fax 210-7721951

 

Τελευταία Ενημέρωση :
21/02/05Αναζήτηση